Veel vrouwen die ik in mijn praktijk spreek vertellen dat ze heel veel sporten maar niet afvallen. Als ik dan vraag hoe dat sportschema er uit ziet is het antwoord vaak hardlopen of flink zweten op de crosstrainer. Als je van deze duurtrainingen ook nog eens enorm lange sessies maakt, produceer je veel te langdurig cortisol. Die langdurige cortisolproductie stimuleert juist de aanmaak van vetopslag, en zorgt dus voor gewichtstoename. Ook zorgt langdurige cortisolproductie voor afbraak van spieren, huid en haren.

Met een kort rondje hardlopen is natuurlijk niks mis. En ook dagelijks wandelen en fietsen in de natuur levert een grote positieve bijdrage aan je gezondheid.

Krachttraining levert je enorm veel voordelen op. Welke voordelen dat zijn?

  • Spieren verbranden continu veel energie, ook als je rustig op de bank ligt. Spiercellen verbranden zeker drie keer zoveel energie dan vetcellen. Dus hoe meer spiercellen je hebt hoe gemakkelijker het is om een gezond gewicht te behouden.
  • Bij vrouwen boven de 40 vertraagt ook de stofwisseling. Door meer spiercellen blijft ook je stofwisseling op peil. Een goede stofwisseling is belangrijk voor het omzetten van voedingsstoffen in bouwstoffen en energie. Maar ook bij het verwerken van afvalstoffen.
  • Krachttraining maakt je botten sterker. Trainen met gewichten zorgt voor een hogere dichtheid van je botweefsel. Het voorkomt of vermindert botontkalking waar vrouwen op latere leeftijd last van kunnen hebben.
  • Door te trainen met gewichten of je eigen lichaamsgewicht geef je jouw hormonen testosteron en het groeihormoon een tijdelijke boost. Dit vrouwelijke testosteron is net als bij mannen het hormoon dat houdt van een beetje competitie en aanzet tot actie. Het zorgt er voor dat je doorpakt en lekker daadkrachtig bent. Groeihormoon zorgt voor groei en herstel van spierweefsel, slijmvliezen en botweefsel.
  • Je bloedsuikerspiegel blijft stabiel door krachtraining. Een stabiele bloedsuikerspiegel voorkomt snaaibuien en energiedips. Hierdoor is het veel gemakkelijker om een gezond gewicht te behouden en je blaakt van energie.
  • Door aan krachttraining te doen verhoog je ook nog eens je libido.